Актът на обявяването на Независимостта на България е необходим, защото 30

...
Актът на обявяването на Независимостта на България е необходим, защото 30
Коментари Харесай

Валери Колев: Зависимостта от Османската империя е спирала нормалното развитие на страната

Актът на оповестяването на Независимостта на България е нужен, защото 30 години след Освобождението, България към момента е била подвластна от Османската империя, заради което българското общество се е усещало извънредно зле. Между огромни български градове в следосвобожденската ера е трябвало да се пътува със чуждестранен паспорт. Международното положение на страната също е непълноценно. Българския княз е васал на султана и би трябвало да му целува ръка при среща, в това число на по-големи събирания, няма правото да след това да облика си върху монети, марки, банкноти. Османската империя държи България да се усеща като някакъв фаворизиран вилает както и някогашната Източна Румелия, да вземем за пример.
Това сподели за предаването „ Събота 150 “ по „ Хоризонт “е доцент доктор. Валери Колев - учител от Историческия факултет на Софийския университет „ Свети Климент Охридски “. Назначаването на български дипломати и консулски зависи от империята  назначение на дипломат и ставало посредством публикуван от султана ферман, изясни той.

„ Освен това, България няма право да подписва самотата интернационалните контракти, макар че стартира да го прави. Тя няма право независимо да води война или да афишира мир. Малко прочут факт е, че по време на сръбско-българската война от 1885, българската делегация за мир на процедура е предвождана от османския посланик, а не от българския “.

Тази взаимозависимост е серпантина естественото развиване на страната, посочи ученият и  реторично попита по какъв начин българите да пътуват в Османската империя, в случай че тя не признае  българските паспорти и напомни, че това е било опасност за комерсиалните и културни връзки, изграждани в продължение на 500 години.

„ Всичко това убеждава българските държавни управления, че би трябвало ускорено, малко задъхано, да последват пътя на прилежащите балкански християнски страни, които са били в същото състояние до нашето Освобождение – Румъния, Сърбия, Черна гора.

Десетина години след Освобождението, съвсем на всеки пет години, стартират приказките в Европа, че княжеството ще разгласи самостоятелност. Европейската аудитория е била подготвена…. Младотурската гражданска война просто форсира нещата и основава удобна конюнктура да бъдат осъществени задачите “

Материално от оповестяването на Независимостта България е спечелила правото да подписва търговски контракти в ерата на протекционизма. Това ѝдава опция да усилва митата и да брани родното произвеждане против непознатия импорт. Самочувствието на страната също нараства, а в културно отношение,  България печели опцията да води просветителната и другата си културна политика на цялата си територията.

„ Разбира се, има си и минуси в оповестяването на независимостта. Основният е, че значително се раздират тези връзки сред България и Македония, които до тогава са били под една огромна страна шапка - на Османската империя. Отук към този момент всевъзможен опит за интервенция на България в Македония и Тракия се гледа като на вмешателство в работите на непозната страна и то действително е по този начин, официално е по този начин и даже се отразява в работата на Великото национално заседание, когато земеделци и тесни социалист приказват, че оттук насетне България мъчно може да поддържа национално-освободителните битки в Македония. Но, истината е, че страната се е ориентирала от края на 1903 година към военно позволение на националния въпрос - реформира армията си, приготвя тактики за нахлуване против Османската империя “.

Поемането на дълг към Русия, завършен като външен заем, е обща полза и за трите страни - Османската империя се отхвърля от всевъзможни финансови искания към княжеството, а нейните искания са приспаднати от окупационния дълъг от нашата освободителна война, който портата държи дължи на Русия.

„ Османската империя получава бонуса да бъде оповестена за безупречен длъжник, макар че тя 30 години нищо не е плащала, просто тъй като няма механизъм, с който да бъде задължена. За сметка на това, Княжеството се задължава да заплати на Русия тези пари, които е готово да заплати на Османската империя. За нас няма огромно значение дали ги плащаме в Цариград или в Петербург. За нас  това е преференциално, защото не става дума за съвсем двойно по-голяма сума, която Османската империя желае от нас, само че пък тази двойно по-голяма сума е опростена на Османската империя от Руската. Съответно, Русия вместо да получи някаква по-голяма сума, си подсигурява, че ще получи, въпреки и по-малка, само че сигурна, тъй като се оказа, че за разлика от множеството балкански страни, Българското княжество още от началото е доста безупречен длъжник, което е лек потрес в Европа “.

Тържествата и насладата от оповестяването на независимостта са били всенародни, само че нещата са били много по-различни на идващия ден - 23-ти септември. Политическите щабове се събрали в София и всеки се опитвал да извлече изгода от събитието, за което те не са знаели. По-крайните русофилски партии упреквали държавното управление, че не е направило добре сметката и не е предизвестило Русия. Либералите постъпват по съвсем същия метод – те се хващат за това, че България действително е почнала да анексира източните железници, които официално са османска компания и те споделят, че засягаме ползите на австро-унгария. Левите партии – социалдемократически, земеделци и даже радикали отново изясняват, че се укрепва персоналния режим на новия цар Фердинанд върху българската политика, а и към този момент няма да може да оказваме задоволително помощ на българите в Македония и Тракия

„ Всеки намира някаква причина да се отдръпне и, в полза на истината, демократите и държавното управление на Александър Малинов остават сами да вземат решение държавните въпроси по-нататък. Българската дипломация за повторно в доста съдбоносен миг демонстрира ненадейно високи характерности “

Българската самостоятелност е била постоянно застрашена, защото сме релативно дребна страна с релативно дребни запаси, заключи той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР